Начало / Екскурзии и почивки / ЕКСКУРЗИИ В БЪЛГАРИЯ / ЕДНОДНЕВНИ ЕКСКУРЗИИ / ДРЯНОВСКИ МАНАСТИР И ПЕЩЕРА БАЧО КИРО
  • ДРЯНОВСКИ МАНАСТИР И ПЕЩЕРАТА БАЧО КИРО

    29.06.2024

    МАРШРУТ: ПЛОВДИВ- ДРЯНОВСКИ МАНАСТИР - ДРЯНОВО - ПЕЩЕРА БАЧО КИРО - ПЛОВДИВ

ПРОГРАМА

07:00ч. Тръгване от Пловдив /Сточна гара/

Пристигане на Дряновски манастир „Св. Арх. Михаил“. Местността, където е изграден манастира има изключително дълга история. Първите сведения за население по тези земи ни връщат назад десетки хиляди години – до около 100 хил. пр.н.е. Преминава се през множество епохи, докато се стигне до римската и ранновизантийската. Освен богатата история и множеството перипетии, през които е минала храмовия комплекс, местността предразполага с невероятната природа, която я обгражда. Първото нещо, което прави впечатление на влизане е камбанарията на фона на шеметно извисяваща се скала. Съвсем наблизо се намира първата благоустроена пещера в България – Бачо Киро. Бистрата Дряновска река шумоли неуморно под съпровода на пойните птици. Свободно време за разглеждане на манастира.

Отпътуване за град Дряново. Дряново се намира на границата между Великотърновска и Габровска област. Разположен е сред красивите и заоблени хълмове на Централен Предбалкан. На територията на общината е продължението на Микренските височини – скалистото варовито плато на Стражата, прорязано от причудливите проломи на реките Янтра и Дряновска река. Надморската височина варира от 180 до 640 m. В района на Дряново са открити най-старите следи от живот на Балканския полуостров – в пещерата Бачо Киро край Дряновския манастир, разположен по долината на река Андъка, са открити свидетелства за човешко присъствие от епохата на палеолита. Намерени са и многобройни останки от древни селища, крепости, колони с надписи и украшения от времето на траките и римляните. Свободно време в центъра на града за разходка и обяд.

Отпътуване за пещера “Бачо Киро” - Пещерата “Бачо Киро” се намира в живописна клисура недалеч от гр. Дряново. Тя е първата благоустроена пещера в България, отворена за туристи още през далечната 1938 г. Температурата в нея е постоянна през цялата година – 12 градуса. В знак на почит към загиналите през Априлското въстание, тя е кръстена на един от героите на революцията – Бачо Киро. Преди това е рядко посещавана, тъй като за нея се разнасяли какви ли не ужасяващи легенди – че в нея живеят чудовища, духове и други зловещи сили. Находките открити в “Бачо Киро” са едни от най-старите в Европа, свързани с първите хора, които бележат прехода към нов етап в праисторията – късния палеолит.Самата пещера представлява заплетен четириетажен лабиринт. Общата й дължина е над 3500 м, която я прави една от най-големите в България. За любители са благоустроени около 700 м от нея, което е напълно достатъчно да се запознаете с историята, красотата и величието й. Свободно време за разглеждане на пещерата.

Отпътуване за град Пловдив.

Резервация